Bundan 10 yıl önce, 13 Aralık 2011’de başlayan serüvenimizde önceliklerimiz hep şunlardı: Kentin kültür ve sanat hayatına, tarihinin bilinirliğine, tanıtımına, turizme dönük güçlü bir kimlik kazanmasına katkı sağlamak… Bugün geldiğimiz noktada, çıkış noktamız ve önceliklerimizden zerre uzaklaşmadan, az zamanda çok yol aldığımızı, hedeflerimize adım adım yaklaştığımızı görüyorum.
Her şeyin hayal etmekle başladığını bilen bizler öncelikle İzmit için hayaller kurduk. Nitelik ve fikir olarak ne kadar güçlü olursak, hayallerimizin de o denli hayata geçebilecek potansiyelde olacağına inandık. Yerel, ulusal ve uluslararası paydaşlarımızla, sanatçılarla, akademisyenlerle, tarihçilerle bir araya geldik, beyin fırtınası yaptık, planladık. Bu çalışmaların sonucunda da hayal ettiklerimizi teker teker hayata geçirdik.
Bir sivil toplum kuruluşu olarak yol yürüdüğümüz paydaşlarımızla büyüdük. El birliği ile, elimizden geldiğince bu kent için projeler ürettik, bu kentin hayal edemeyeceği etkinlikleri İzmit’te yaptık. "İzmit Dünya Tarihi İçin Önemli Bir Yerdir !" sloganıyla çıktığımız yola "İzmit'te Yaşamayın, İzmit'i Yaşayın" diyerek devam ettik. İzmit’in son 10 yılda en aktif, en üretken sivil toplum kuruluşu olarak 4 ana kategoride, 22 farklı disiplinde 132 proje ve etkinlik gerçekleştirdik.
Neler mi yaptık?
Yolculuğumuza; “İzmit Kent Kılavuzu”, “İzmit Tarihi Turistik Değerler Kitapçığı” ve “İzmit Kent Tanıtım Filmi”nden oluşan uluslararası çapta Türkçe ve İngilizce “Kent Tanıtım Seti”ni oluşturarak başladık. Kent tanıtım materyallerimize “Visit Izmit İngilizce Kent Portalı”, “İzmit'i Ziyaret Etmek İçin 10 Neden” ve “Astakoz'dan İzmit'e Bir Kentin Minimal Öyküsü” video prodüksiyonlarını ekleyerek devam ettik.
Kent tarihini değişik yönleriyle kentdaşlarımıza aktardığımız, her biri İzmit’in tarihi geçmişiyle alakalı, 14 farklı konu başlığında, tarihçi ve akademisyenlerin konuşmacı olduğu “İzmit Kent Tarihi Sunumları”nın yanı sıra“İzmit’in İşgalden Kurtuluşunu Anma” ve “Hoşgörü Kenti İzmit” etkinliklerini periyodik olarak düzenledik. 30 asırlık geçmişi olan İzmit’in tarihi yerlerine düzenlediğimiz gezilerle 5.200 katılımcıyı kent tarihinde yolculuğa çıkardık. İzmit’in onur günü olarak nitelendirdiğimiz, kentin işgalden kurtuluş destanını anlattığımız “28 Haziran - İzmit’in Onur Günü” belgeseliyle, bu önemli dönemecin görsel olarak gelecek nesillere aktarılmasını sağladık. Toplam 22 kent tarihi proje ve etkinliği düzenleyerek kent tarihi farkındalığının artmasına katkı sağladık.
İzmit bizdik, biz İzmit’tik. Tamamı İzmit tarihi temalı yağlıboya resim sergileri, illüstrasyon sergileri, kolaj sergileri, karma sergiler, fotoğraf sergileri başta olmak üzere 32 sanat sergisiyle kent tarihini görünür kıldık. “Pandemiye inat yaşasın sanat” dedik, salgının pik yaptığı dönemlerde sanata soluk vermeye çalışarak 12 farklı galeride açtığımız “3D On-line Sergi”yle portfolyomuzda olan resim, illüstrasyon, kolaj, fotoğraf ve karma sergilerimizi "Art Nicomedia 3D Sanal Sanat Galerisi" çatısı altında uluslararası dijital platformda 3 boyutlu gezilebilir tasarımlarla sanatseverlerle buluşturduk. Düzenlediğimiz yarışma, festival ve sergilerde 215 sanatçıya ödül ve plaket takdim ederek kentin sanat hayatına emek veren, katkı sağlayan sanatçıları onore ettik. 22 ödül töreni ve lansman toplantısı düzenleyerek projelerimizi, hayallerimizi ve planlarımızı gözler önüne serdik.
Yetmedi, İzmit’i, Avrupa’ya taşıdık. İnsan kalbinde taşıdığını nerelere götürmez ki. Avrupa’daki proje ortaklarımızla birlikte koordine ettiğimiz ve düzenlediğimiz 43 uluslararası proje ve etkinlik çerçevesinde kent festivalleri, film festivalleri, Erasmus+ gençlik değişim projeleri, sempozyumlar gibi uluslararası proje ve etkinliklerde İzmit’ten davetli olarak götürdüğümüz katılımcılarla birlikte kentimizi uluslararası platformlarda temsil ettik. “Hoşgörünün Melodileri”, “Yaratıcılık Masallar” ve “Mülteciler İçin İnsiyatif Al” Erasmus+ projelerimizi Avrupa’dan gelen genç katılımcılarla birlikte İzmit’te gerçekleştirdik. Makedonya ve İtalya’da davetli olduğumuz 3 Erasmus+ projesine proje paydaşı olarak katıldık. Resmi davetli olarak katıldığımız proje ve etkinlikler için Avrupa’da 9 farklı kente İzmit’ten 131 katılımcıyla birlikte 72.000 km yolculuk yaptık.
2014 yılında başlattığımız "Art Nicomedia Kısa Film Günleri" ile tohumlarını attığımız ve 2018 yılından bu yana her yıl düzenlediğimiz "İzmit Uluslararası Kısa Film Festivali(IISFF)" TRT kataloğunda Türkiye'de düzenlenen en büyük 6 film festivalinden biri konumuna geldi. 2021 yılı haziran ayı başında İzmit’in ikinci uluslararası film etkinliği olarak başlattığımız “Nicomedia Uluslararası Film Ödülleri”ni her iki ayda bir düzenleyerek İzmit’i ulusal ve uluslararası film dünyasında görünür ve bilinir kıldık. Düzenlediğimiz film festivallerine bugüne kadar 6 kıta, 68 ülkeden 2.000’in üzerinde film katıldı.
9 kurmaca, 3 kent tanıtım filmi, 1 belgesel ve 2 video klip olmak üzere 15 film prodüksiyonu gerçekleştirdik. “İzmit’in Tarihi Yerleri” temalı 3 ulusal fotoğraf yarışması düzenleyerek hem fotoğraf sanatına gönül veren sanatçıları onurlandırdık hem de bu yarışmalarda derece alan fotoğraflardan oluşan “Geçmişten Günümüze İzmit” fotoğraf sergilerimizle kent tarihini görünür kıldık.
Açtığımız sergileri 100.000, panel ve dinletilerimizi 4.000’in üzerinde katılımcı ziyaret etti. Youtube videolarımızın izlenme sayısı 150.000’i, web sitelerimizin ziyaretçi sayısı 600.000’i aştı.
Soluğumuz kesilmez, bıkmak, yorulmak nedir bilmeyiz biz. İlhamını 3 bin yıllık serüvenden alan Don Kişotlarız. 10 sene önce hayal ettiklerimizin çoğunu gerçekleştirdiğimiz için mutluyuz, gururluyuz. Bir şarkının sözleri gibi “Ne kadar az yol almışız, ne kadar az yolun başındaymışız meğer”. Hayal ettiğimiz ve planladığımız daha birçok proje ve etkinliğimizi yel değirmenlerine savurmaya önümüzdeki yıllarda da devam edeceğiz.
Sanat, tarih ve İzmit kokan günlerde bulaşmak dileğiyle.
En derin saygılarımla,
Akın Ülkü Sevinç
Art Nicomedia Kültür Sanat Derneği Başkanı